ο Δήμος

Ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 με την συνένωση τριών Δήμων, του Δήμου Δίου του Δήμου Λιτοχώρου και του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου, οι οποίοι είναι οι 3 Δημοτικές Ενότητες που τον συγκροτούν.

Αποτελείται από 12 δημοτικές και τοπικές κοινότητες, η κάθε μία ξεχωριστή και με την δική της ιστορία.

Αναλυτικά οι κοινότητες: Δ.Κ Λιτοχώρου (έδρα του Δήμου Δίου-Ολύμπου), Τ.Κ Δίου (Ιστορική έδρα), Δ.Κ Πλαταμώνα, Τ.Κ Νέας Έφέσου, Τ.Κ Κωνταριώτισσας, Τ.Κ Αγίου Σπυρίδωνα, Δ.Κ Βροντούς, Τ.Κ Καρίτσας, Πλατανάκια (οικισμός Δίου), Δ.Κ Λεπτοκαρυάς (περιλαμβανομένης της Άνω Λεπτοκαρυάς), Τ.Κ Σκοτίνας (περιλαμβανομένης της Άνω Σκοτίνας), Τ.Κ Παντελεήμονα (περιλαμβάνει τον παραδοσιακό και τον παραλιακό οικισμό), Τ.Κ Πόρων (περιλαμβάνει τον οικισμό παλαιών Πόρων ή Πούρλια)

Με συνολική έκταση περίπου 500 τ.χ, σκεπάζεται από τη σκιά του Ολύμπου, το βουνό των θεών και των ανθρώπων, της υψηλότερης κορυφής της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Απολαμβάνει τη δροσιά του Θερμαϊκού ο οποίος δημιουργεί πότε παραλίες με χρυσαφένιες αμμουδιές, πότε παραλίες με βότσαλα και καταγάλανα νερά, υπό την εποπτεία των γαλάζιων σημαιών. Στις υπώρειες του Ολύμπου στην παρ’ ολύμπια κοιλάδα, ευδοκιμεί κάθε είδους καλλιέργεια και τα προϊόντα της έχουν γίνει γνωστά ανά τον κόσμο.

Συνορεύει Βόρεια με τον Δήμο Κατερίνης, Νότια με τον Δήμο Τεμπών και  Δυτικά με τον Δήμο Ελασσόνας.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη νότια πύλη εισόδου προς την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και την πύλη εισόδου στο ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ για την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής, τον ΜΥΤΙΚΑ.

Ένας τόπος μοναδικός που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ψυχαγωγία και διασκέδαση, ιστορία και μυθολογία, πολιτισμό και παράδοση.

Αρχεία